sobota, 8. december 2012

Zelenjavna juha 'ala babi'

Ta odlična, krepčilna, rahlo kremna zelenjavna juha s koščki zelenjave je nenavadno dobra izbira, če hočete pocrkljati vse svoje najdražje s pristno domačo juho ´ala babi´. Za tisti posebni okus poskrbijo smetana, ki juho še obarva, začimbe in zelišča, in ovseni kosmiči z zdrobom, ki juho nekoliko zgostijo.



Sestavine:
1 velika čebula 
1 manjši por
1 debela korenina peteršilja
3 žlice olivnega olja
4 korenčki
10 listov cvetače
2 - 3 l vode
2 krompirja
1 zelenjavna kocka
1 žlica bazilike
1 žlička timijana
1 žlička majarona
1 ščep popra
1 zvrhano pest cvetačnih cvetov
1 zvrhano pest brokolija
1 ½ dl sladke smetane
1 mala pest ovsenih kosmičev
½ žličke kumine v prahu
¼ žličke currya
(sol)
(poper)
3-4 žlice pšeničnega zdroba

Priprava:
Čebulo, por in korenino peteršilja nasekljamo precej na drobno in popražimo na olivnem olju. Zelenjava, ki jo pražimo se mora nekoliko zmehčati, ne sme pa spremeniti barve. Nato popražimo še nasekljan korenček in narezane cvetačne liste.

Zalijemo z dvema litroma vode in vsujemo v juho na kocke narezan olupljen krompir, 1 zelenjavno kocko, baziliko, timijan, majaron in poper. Juho mešamo na srednjem ognju in če je potrebno dodamo še malo vode.

Ko vidimo, da bo krompir kmalu kuhan (kake 10 min pred koncem) damo kuhati še zvrhano pest cvetačnih cvetov in zvrhano pest brokolija. Dodamo sladko smetano in pest ovsenih kosmičev in med občasnim mešanjem kuhamo še 10 minut. Začinimo s kumino in curryem in po okusu dodamo še malo soli in popra. Zakuhamo še 3-4 žlice pšeničnega zdroba in juha je pripravljena.

Čas priprave in kuhanja:
1 ura, kadar imate vse sestavine že doma





1 komentar: