torek, 4. december 2012

Leča po domače (dal)

Če bi bile jedi iz leče lepše na pogled, bi jih vsi jedli ves čas. Tako pa večina ljudi sploh ne ve kako kuhati lečo in se žal tudi v skoraj nobeni gostilni ne da naročiti lečne enolončnice ali kaj podobnega. Večinoma se lečo pripravlja v solatah ali kot prilogo, ampak mislim da Indijci vedo bolje. Največkrat jo pripravijo kot enolončnico ali dal (dahl, daal), kar pomeni "razpolovljen" in nakazuje kako se mora skuhati. Je bila pa svoje čase tudi v evropi leča na prvem mestu. Vsi, ki si jo kuhamo, vemo zakaj.



Sestavine:
3 čebule
1 velika žlica moke
4 stroki česna narezani
2-3 manjši korenčki narezani na tanke ploščice
1,5 šalice (3,5 dcl)  rdeče leče (ali pa kake druge)
1l vode
1 manjši krompir, nakockan
2 lovorova lista
sol

Priprava:
Čebulo drobno naseklaj in praži z zelo malo mešanja, da rahlo porumeni, mestoma pa porjavi. Nasuj še moko po vsej površini čebule in praži še kako minuto brez mešanja. Dodaj česen in ko zadiši še korenje.


Nekaj časa praži, nato nasuj še lečo, pomešaj in zalij z vodo. Dodaj narezan krompir in lovor, vsega skupaj naj bo 1,5 litra.



Dalj časa kuhaj. Ko zavre, naj zelo počasi vre. Leča je gotova, ko razpade na polovice in dobimo zelo gosto juho ali pa celo prilogo. Na koncu še soli in dodaj dišave po okusu, npr kumin, zdrobljeni oreščki, sezam za bolj orientalski okus ali pa timijan ali šetraj za bolj evropskega.

Po želji lahko dodaš vodo, da dobiš redkejšo juho.

Ni komentarjev:

Objavite komentar