![]() |
Slika: Jagodna marmelada v nastajanju |
Sestavine:
200 g čimbolj dišečih jagod (gozdne so najboljše, pri gojenih so manjše običajno boljše)
200 g belega kristalnega sladkorja
Važno je, da je sadje:sladkor po teži 1:1
Priprava:
Najprej očistimo jagode, nato jih na hitro oplaknemo pod hladno vodo. Potem moramo jagode spasirati. Daleč najboljše je, če imamo pasirko na tri nogice z izmenljivimi vstavki z luknjicami. Sicer bi šlo tudi, če jih zmeljemo ali zmiksamo, samo pasirka odstrani še veliko semen, česar si želimo. Jagodno maso nato stehtamo in dodamo enako težo sladkorja.
Spasirane jagode so dovolj mehke, da jih lahko mešamo kar z metlico za stepanje. Stepati je treba dokler se ves sladkor ne raztopi in dobimo konsistentno marmelado, ki bo v hladilniku še nekoliko otrdela. Mešal sem kakšnih 10 - 15 minut. Druge vrste sadja so bolj zoprne in jih je treba mešati s kuhalnico in precej več časa (nekaj ur).
Glede na to, da sem dobil vsega skupaj za slab kozarček marmelade, vse skupaj hranim v hladilniku in po še eni peki palačink je bo zmanjkalo. Če bi marmelade delal več, se jo napolni v sterilizirane (še vroče kozarce). Zaradi obilice sladkorja marmelada v hladilniku ostane dobra vsaj kakšno leto (vsaj marelična).
vir: babi Jarmila
Ni komentarjev:
Objavite komentar