sobota, 18. junij 2011

Jagodna marmelada

V soboto smo se potepali po Jančah in naenkrat nas je zaustavil vonj po gozdnih jagodah. Vedno sem si želel iz njih narediti marmelado in tokrat smo jih končno nabrali polno kapo!  Poleg tega, da jih je težko najti, je problem še, da bi jih zelo težko (nerad) kuhal, ker surove preveč dobro dišijo. Na srečo pa sem se spomnil recepta moje babice Jarmile, ki je pripravljala marmelado iz marelic in sladkorja in to brez kuhanja. Dokaj tekoče, a slastno in dišeče.

Slika: Jagodna marmelada v nastajanju


Sestavine:
200 g čimbolj dišečih jagod (gozdne so najboljše, pri gojenih so manjše običajno boljše)
200 g belega kristalnega sladkorja

Važno je, da je sadje:sladkor po teži 1:1

Priprava:
Najprej očistimo jagode, nato jih na hitro oplaknemo pod hladno vodo. Potem moramo jagode spasirati. Daleč najboljše je, če imamo pasirko na tri nogice z izmenljivimi vstavki z luknjicami. Sicer bi šlo tudi, če jih zmeljemo ali zmiksamo, samo pasirka odstrani še veliko semen, česar si želimo. Jagodno maso nato stehtamo in  dodamo enako težo sladkorja.

Spasirane jagode so dovolj mehke, da jih lahko mešamo kar z metlico za stepanje. Stepati je treba dokler se ves sladkor ne raztopi in dobimo konsistentno marmelado, ki bo v hladilniku še nekoliko otrdela. Mešal sem kakšnih 10 - 15 minut. Druge vrste sadja so bolj zoprne in jih je treba mešati s kuhalnico in precej več časa (nekaj ur).

Glede na to, da sem dobil vsega skupaj za slab kozarček marmelade, vse skupaj hranim v hladilniku in po še eni peki palačink je bo zmanjkalo. Če bi marmelade delal več, se jo napolni v sterilizirane (še vroče kozarce). Zaradi obilice sladkorja marmelada v hladilniku ostane dobra vsaj kakšno leto (vsaj marelična).

vir: babi Jarmila

Ni komentarjev:

Objavite komentar