sreda, 23. november 2011

Ratatuj

Ratatouille je ena taka dobra provansalska jed, kjer je na tone okusa, stanovanje pa tako lepo diši, da mu brez problema rečemo dom. Obstaja precej različnih receptov in tale je eden izmed bolj dolgotrajnih. Zelenjavo posebej opražimo in na koncu vse skupaj zložimo in kuhamo ali celo pečemo. Za tako domačno jed se trud gotovo izplača.

Sestavine:
1/2 kg jajčevca
1/2 kg bučk
2-3 čebule
2 (zeleni) papriki
2 stroka česna
1/2 kg paradižnika

oljčno olje, peteršilj, sol, poper







Postopek:
Najprej pripravi bučke in jajčevce. Jajčevce olupimo in jih po dolgem narežemo na slab cm debele rezine. Podobno narežemo tudi bučke in oboje nasolimo in pustimo vsaj pol ure, da zelenjava spusti vodo. V dobrih starih časih je bilo to soljenje za jajčevce nuja, saj so sicer tako grenili, da niso bili za jesti, pravilno pripravljeni pa so imeli veliko okusa. Sedaj pa se običajno grenčina ne čuti, pa tudi okusa ni prav veliko. Žal. Rad sem imel nevarne jajčevce. Se pa odvodeni lepše prepražijo, tako da še vedno priporočam soljenje.

Ko rezine odcedimo (lahko še popivnamo), jih na oljčnem olju prepražimo (po eno plast na enkrat) in prestavimo na papirnate brisačke, kjer se nekoliko olja odcedi. Nato narežemo na ploščice cca: 7cm x 2cm.

V ponvi kjer smo pražili bučke in jajčevce nato pražimo nakockano čebulo in na  trakce narezano papriko. Kakšnih 10min, da postane mehhko, ne sme pa porjaveti. Vmešamo strt česen, solimo in popramo.

Pripravimo (blanširamo, olupimo in ožamemo) paradižnike. Najprej zavremo vodo (kak liter in pol) in ko močno vre vržemo noter posamezen paradižnik za 10 sekund. Potem ga vzamemo ven in olupimo. prerežemo na pol (če je pecelj severni pol, režemo po ekvatorju) in obe polovici nežno stisnemo da izteče kisli sok iz prekatov kjer so peške, nato s prsti izbezamo ven tudi peške. Tele priprave paradižnika me je bilo vedno malo strah, pa je v resnici zelo enostavna. Marsikdo, ki ne mara paradižnika v omakah v resnici samo ne mara kisline, ki jo s tem postopkom odstranimo. Paradižnik še narežemo na ploščice in dodamo na vrh čebule in paprike. Pokrijemo in kuhamo kakih 5 min, da paradižnik začne spuščati sokove. Nato odkrijemo povečamo ogenj in zalivamo paradižnike z lastim sokom, dokler večina soka ne izhlapi.

Vzamemo nepregorno posodo in nalagamo v plasti:
- 1/3 paradižnik-čebula-paprika,
- 1/2 jajčevec-bučka,
- 1/3 paradižnik-čebula-paprika,
- 1/2 jajčevec-bučka,
- 1/3 paradižnik-čebula-paprika

Vsako plast paradižnika lahko posujemo še s ščepom sesekljanega peteršilja. Pokrito kuhamo (ali pečemo) 10 min na majhnem ognju, nato odkrijemo, preverimo sol, poper in naslednjih 15min kuhamo na srednjem ognju. Vsake toliko zalijemo z lastnim sokom, ki na koncu večinoma povre in ostane samo še za žlico dve dišečega olivnega olja. Paziti pa moramo, da se zelenjava na dnu ne prižge, kar reguliramo z zmanjšanjem plina.

Ratatuj je dober topel, hladen, pogret še najboljši pa je naslednji dan. Za prilogo priporočam polento, pa tudi riž.

Ni komentarjev:

Objavite komentar