Zelo dobro se je mojim željam približal recept za pripravo maslenih piškotov. Iskala sem okus čim bolj podoben originalnim maslenim škotskim Walkers shortbread-om (klik)



Testo:
250 g masla
300 g moke
120 g sladkorja v prahu
ščep soli
Preliv (po želji):
cca 100 g jedilne čokolade
1 žlička olivnega olja
Posip (po želji):
kokosova moka
Priprava:
Preliv: Za nekaj piškotov oblitih s čokolado, najprej pripraviš čokoladni preliv, da se čokolada do uporabe deloma že ohladi. V manjši kozici na majhnem ognju med stalnim mešanjem počasi raztopiš koščke čokolade skupaj z oljem.
Testo: Maslo naj bo pred pripravo vsaj kako uro na sobni temperaturi (testo se lažje zgnete). Maslo narežeš na manjše kose in ga dodaš v moko, sladkorno moko in sol. Vse sestavine za testo zgneteš. Iz testa oblikuješ za oreh velike kroglice, ki jih polagaš na pekač obložen s peki papirjem. Po želji jih rahlo sploščiš tako, da jih pritisneš z vilico.
Pečeš do 7 min-10 min na 170°C v ventilatorski pečici.
Ko se ohladijo, zgornjo stran piškota namočiš v pripravljeno čokolado in nato povaljaš v kokosovi moki. Položiš jih nazaj na pekač, da se čokolada strdi.
Sama navadno pripravim tretjino navadnih, tretjino s čokolado oblitih in tretjino s čokolado in kokosom oblitih piškotov, da zadovoljim okuse vseh jedcev.
Vir: kulinarika.net (Masleni keksi)
je bolje da maslo raztopimo?
OdgovoriIzbrišiMoja babica je maslo vedno raztopila, in meni so bili njeni piškoti vedno zelo všeč. Večina avtorjev pa vztraja, da je veliko boljšega okusa, če je maslo nestopljeno, celo mrzlo. Celo roke bi si morali ohladiti pod vodo, da ga roke ne stopijo.
OdgovoriIzbrišiSimona ubere srednjo in predvsem najbolj lagodno pot, to je maslo da iz hladilnika slabo uro prej ven. Ali pa celo tik preden začne delati. Če imaš tople roke je maslo zelo voljno in se hitro vgnete. Piškoti so pa odlični.
kaj če je pekač vroč?
OdgovoriIzbrišiHm dobro vprašanje. Če se maslo med pripravo ne razstopi, ostanejo mikro kupčki skupaj tako da so piškotu na koncu bolj krhki.
OdgovoriIzbrišiAmpak prej ali slej se morajo tako speči. Tako da mislim da vroč pekač ni problem.
Je pa pri gnetenju pomembno da se ne uporablja dlani ampak samo prste (na začetku) ali pa koren dlani (pri zapestju) s čimer drsamo testo po mizi.